Al CCCB, Subúrbia La construcció del somni americà

Qui no ha desitjat mai el somni americà? Una casa gran amb jardí, piscina i un parell de cotxes al garatge. Un lloc tranquil i segur per viure en família, a prop de la natura i amb un veïnat amistós. L’exposició recorre la història cultural d’aquest ideal de vida reproduït fins a la sacietat a la televisió, la publicitat o el cinema i analitza la vigència i els aspectes més controvertits d’aquest model urbanístic.

«Subúrbia. La construcció del somni americà» ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha venut i potenciat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. L’exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX, explica com es van desenvolupar massivament als anys cinquanta i repassa el context econòmic, polític i social que en va fer possible la imparable expansió arreu dels Estats Units.

En un moment que cada cop són més nombroses les famílies que persegueixen la seva pròpia versió del somni a la perifèria de les ciutats, resulta pertinent analitzar les contradiccions d’un model urbanístic que va tenir com a raó de ser la segregació social, ètnica o de gènere.

El somni de viure en una casa amb piscina continua molt viu avui dia i s’ha exportat arreu del món. L’exposició mostra l’impacte d’aquest model altament insostenible, basat en continus desplaçaments en automòbil, amb exemples d’urbanitzacions al voltant de Barcelona o Madrid.

A través d’abundant material històric, documentals d’època, fotografies, pintures, pel·lícules i sèries, novel·les i revistes, obres d’art o objectes quotidians, l’exposició ens situa en el paradís mental del suburbi i ens convida a replantejar-nos el valor de la ciutat i l’espai públic avui.

«Subúrbia. La construcció del somni americà» presenta l’obra de destacats creadors que, des de diversos punts de vista, ens ajuden a contemplar de manera crítica el famós estil de vida americà: Jessica ChouGregory CrewdsonThomas DoyleGerard FreixesRodrigo FresánGabriele GalimbertiWeronika Gesicka, Benjamin Grant, Todd HidoJoel MeyerowitzMatthias Müller, Blanca Munt, Alberto Ortega, Bill Owens, Sheila Pree Bright, León SiminianiTodd SolondzAmy SteinGreg Stimac, Angela StrassheimDeborah Stratman, Ed & Deanna Templeton, Kate Wagner i Christopher Willan.

A més, el canal Subúrbia de Filmin ofereix una selecció de pel·lícules relacionades amb l’exposició (disponibles fins al 8 de setembre de 2024).

Assessor: Francesc Muñoz

Comissariat: Philipp Engel

AL TEATRE GOYA, SALOMÉ

És Història. Història brutal. Aquest conte el poblen persones que han existit i s’han travessat als carrers.

En els primers anys del Segle I de la nostra Era, els romans continuen envaint les terres que envolten el Mediterrani. Col·loquen monarques, dictadors salvatges per a sotmetre a les seves gents. Arriben a la Judea. I allí una princesa, Salomé, fa costat en secret als rebels que resisteixen al govern del Rei Herodes, un titella corrupte nomenat per Roma. Un home sense moral que governa sense llei.

Joan el Baptista, líder espiritual del seu poble, crida contra l’invasor i es descarna captiu a la presó del Palau d’Herodes. Dona la vida per un Temps Nou. És un Profeta. Diu que l’esperança és l’alè de tots els somnis. I encén el desig de la Princesa. Salomé, perduda en els pensaments del seu estimat Joan el Baptista, sofreix. Rebutjada per ell, es transforma en una dona sagnant.

Salomé, expressió del Poder Sensual Absolut, extrema el seu desig pel Baptista. Un desig que es desborda en mort.

DEL 19 AL 24 DE MARÇ DE 2024

FELICITATS CCCB!!!

El 24 de febrer és l’aniversari del CCCB i durant tot el cap de setmana celebrem que només tenim 30 anys i que en volem fer molts més. I ho farem amb música, una conversa, portes obertes a l’exposició i al Mirador i dues instal·lacions creades amb intel·ligència artificial pel col·lectiu Estampa.

Divendres 23 de febrer
20.00 – 23.00 | Portes obertes a l’exposició «IA: Intel·ligència artificial». Entrada lliure amb reserva.

20.00 – 24.00 | Hall | Festa <3Or tresor.
Celebrem la comunitat, la trobada, la música i el plaer com a acte per construir un futur més centrat en la cura i la col·lectivitat i menys hiperestimulat i individualista. La festa <3Or tresor, programada per la DJ Meritxell de Soto, s’inicia amb una ludoteca sonora dinamitzada per Opi Melissa amb visuals d’Ana Harrison. Hi participen Me siento extraña (dj set), LaFrancesssa (live concert) i Latineo (dj session). Oscila es fa càrrec del disseny de la llum i el col·lectiu Safe Amorx (awareness team), de l’acompanyament. Hi haurà servei de bar. Entrada lliure fins a completar aforament.

Dissabte 24 de febrer
11.00 – 20.00 | Obrim el Mirador CCCB, un espai emblemàtic que permet gaudir de magnífiques vistes sobre la ciutat de Barcelona. Entrada lliure.

11.00 – 20.00 | Inauguració de «La conferència infinita» i «Torn de preguntes», experiments amb l’Arxiu CCCB creats amb intel·ligència artificial pel col·lectiu Estampa. Instal·lacions artístiques d’accés lliure al Pati de les Dones i al vestíbul. Entrada lliure.

11.00 – 23.00 | Portes obertes a l’exposició «IA: Intel·ligència artificial». Entrada lliure amb reserva.

17.45 – 19.15 | Teatre CCCB | «Viure en temps de desconcert», amb Carolin Emcke, Ricard Solé i Judit Carrera.
En aquesta conversa, dos referents del món de la filosofia i la ciència parlen amb la directora del CCCB, Judit Carrera, per formular preguntes relacionades amb la vida i la mort, el llenguatge i la memòria, la imaginació i la veritat. En l’actual context d’incertesa, Carolin Emcke i Ricard Solé exploren el terreny fèrtil a mig camí de dues disciplines que comparteixen la vocació d’interpretar la complexitat del món a través del sentit crític. Entrades exhaurides.

20.00- 21.00 | Hall | HYPER_O, concert a càrrec de Carles Viarnès amb visuals d’Alba G. Corral.
Dos hiperorgues construïts especialment per a l’ocasió presideixen l’escenari d’Hyper_O. El músic Carles Viarnès toca els dos instruments a través de teclats i seqüenciadors, amb la qual cosa fa que es relacionin amb un entorn digital i obre el ventall de sons i textures. L’univers musical d’Hyper_O entra en diàleg amb el treball de l’artista visual Alba G. Corral. Junts creen un univers sensorial que explora la bellesa de la inutilitat de l’art i ens convida a reflexionar sobre la relativitat del temps. Hi haurà servei de bar. Entrada lliure fins a completar aforament.

Diumenge 25 de febrer
11.00 – 20.00 | «La conferència infinita» i «Torn de preguntes», experiments amb l’Arxiu CCCB creats amb intel·ligència artificial pel col·lectiu Estampa. Instal·lacions artístiques d’accés lliure al pati de les Dones i el vestíbul. Entrada lliure.

11.00 – 20.00 | Portes obertes a l’exposició «IA: Intel·ligència artificial». Entrada lliure amb reserva.

11.00 – 20.00 | Obrim el Mirador CCCB, un espai emblemàtic que permet gaudir de magnífiques vistes sobre la ciutat de Barcelona. Entrada lliure.

Participants: Meritxell de Soto, Opi Melissa, Me siento extraña, LaFrancesssa, Latineo, Oscila, Safe Amorx, Estampa, Carolin Emcke, Ricard Solé, Judit Carrera, Alba G. Corral, Carles Viarnès

DATA I HORARI

23 febrer — 25 febrer 2024
Divendres: 20.00 – 24.00
Dissabte: 11.00 – 23.00
Diumenge: 11.00 – 20.00

Afegir al calendari
PREUS

Entrada lliure
Cal reserva prèvia per a l’exposició i el debat.

AL TEATRE GOYA, TORNA LA TRENA, fins el 17 de març.

Aquesta és la història de tres dones que, tot i haver nascut en continents molt dispars, comparteixen unes idees i sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. Són les vides de la Smita, que lluita pel futur de la seva filla en una Índia separada per castes; la Giulia, que afronta la fallida del seu taller familiar a Itàlia; i la Sarah, que veu amenaçada la seva exitosa carrera d’advocada al Quebec per un càncer de mama. Lluiten contra allò que s’espera d’elles, afronten les adversitats amb tenacitat i es determinen a aconseguir el que és essencial per elles. No es coneixen, però les unirà la lluita contra el destí que els havia estat reservat i la voluntat indestructible de viure amb esperança i il·lusió. Vides particulars i resistents com els cabells de les dones.

“A les que estimen, crien, esperen,
cauen mil vegades i es tornen a aixecar.
Que es dobleguen però no sucumbeixen.
Conec les seves lluites,
comparteixo les seves llàgrimes i les seves alegries.
Cadascuna d’elles és una mica jo.”

Laetitia Colombani

març 2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

archives

  • 2024 (6)
  • 2023 (46)
  • 2022 (10)
  • 2021 (6)
  • 2020 (33)
  • 2019 (43)
  • 2018 (46)
  • 2017 (55)
  • 2016 (73)
  • 2015 (66)
  • 2014 (41)
  • 2013 (2)
  • 2011 (2)