01/07/14 – 31/08/14.

Commemorem el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial amb més de quaranta pel·lícules sobre el primer gran conflicte global: avions de combat, trinxeres, metralladores, espies, revolucions… des de grans clàssics com ‘Paths of Glory’ a obres menys conegudes que testimonien els fets ocorreguts entre 1914 i 1918.

paths_of_glory_2Diuen que va ser la primera gran guerra civil europea, però ens sembla que obliden la de 1701-1714; diuen que va posar les bases per al conflicte de 1939-1945, però ens sembla que els francesos, el 1870, ja no estaven disposats a oblidar la pèrdua d’Alsàcia i Lorena.

Les més de quaranta pel·lícules que hem triat per projectar durant els mesos de juliol i agost mostren altres coses de la Primera Guerra Mundial: que va ser durant el 1914-1918 que els avions es van convertir en arma bèl·lica; que va ser durant aquests anys que els tancs van aparèixer per primera vegada al front. I els llançaflames. I el gas. I els submarins. Tanta tecnologia incorporada a la guerra només podia desembocar en milions de morts. Enmig de fang i de sang, deu milions de morts. I milions de minusvàlids per sempre més. En gran part, per culpa d’una oficialitat aristocràtica i inútil, que anava amb una guerra de retard, encara dalt del cavall i amb pantalons vermells.

De tot això, però també d’aventures, espies, amor, revolucions i utopies, en parlem en un cicle que s’allargarà fins a finals d’agost.