La Col·lecció Rafael Tous, donada al MACBA tot just fa un any, és el retrat d’un moment i d’unes pràctiques artístiques concretes. Vinculat al món del tèxtil i col·leccionista apassionat, Rafael Tous va apostar per l’art de concepte com un conjunt de pràctiques plurals que prioritzaven la idea i el procés per damunt de l’objecte. Sense intenció especulativa i d’una manera intuïtiva, Tous va configurar un fons que recull les actituds i els treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes, amb alguns dels quals va establir vincles d’amistat i els va acompanyar en el seu creixement artístic.
Aquesta col·lecció conté el testimoni d’una generació que, situada fora dels circuits convencionals de l’art, es va aplegar a l’entorn d’exposicions i espais culturals alternatius. Entre les primeres cal destacar la Mostra d’Art Jove de Granollers (1971 i 1972), 1.219 m3 al frontó de Vilanova de la Roca (1972) i Informació d’Art Concepte a la Llotja del Tint de Banyoles (1973). Pel que fa als espais que articulaven el teixit cultural de l’època –alternatives als inexistents circuits institucionals–, sobresurten la Petite Galerie de l’Alliance Française de Lleida, la Sala Tres de Sabadell, l’Espai B5-125 de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la Sala Vinçon, les galeries G, Aquitània i Ciento, l’Escola Eina, la Sala de l’Associació del Personal de la Caixa de Pensions i els Instituts de Cultura estrangers, entre d’altres, a Barcelona. Cal remarcar el paper que va tenir en aquesta ciutat, a partir de 1980, l’espai Metrònom, creat i programat pel mateix Rafael Tous. Metrònom va actuar com a catalitzador de propostes que fusionaven la música, la performance i el site-specific, i va propiciar la creació de grans instal·lacions.
En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual mostra un recorregut significatiu per les pràctiques experimentals dels anys setanta i vuitanta a Catalunya a través de diferents àmbits. L’art d’acció, la interacció amb la natura, l’interès pels mitjans de comunicació i el nou consumisme, la crítica social i política, la paraula i la incorporació de l’objecte són alguns dels aspectes tractats. Les obres presentades fan visibles les inclinacions i preferències del col·leccionista particular, que té, en el fet de col·leccionar, la seva manera d’expressar-se.
Del 14 de maig de 2021 al 9 de gener de 2022