Parlo-sabent-que-no-es-tracta-daixo-c-665206724

Parlo, sabent que no es tracta d’això és un projecte que assaja modes d’agència lingüística que s’activen des de la materialitat i l’afectivitat. El punt de partida és una sèrie de treballs de la Col•lecció “la Caixa” d’Art Contemporani i la Col•lecció MACBA que reflexionen sobre el mateix fet lingüístic o comuniquen –a través d’un llenguatge significatiu i original– un escenari propi elaborat a partir de codis personals, històrics, culturals, lingüístics i socials.
La col•lecció emergeix com un organisme viu, mal•leable i en moviment on els objectes actuen en el moment present. Cada element de la col•lecció és un dispositiu, un agent actiu que ve del passat carregat de significats i relacions, un contenidor d’informació i coneixement. Portant un raonament performatiu de la col•lecció a l’extrem, el projecte proposa un espai en el qual les obres seleccionades entren en diàleg amb performances i intervencions fetes per altres artistes, proposant així noves possibilitats de lectura actualitzades i activades des de la contemporaneïtat. Els
materials, els cossos (d’artistes, performers i públic), les seves accions i l’espai són els agents que formen un nou escenari de comunicació més enllà de les paraules. La selecció de treballs articula diferents línies discursives i performatives que s’enreden en l’espai expositiu, i fins i tot s’expandeixen més enllà dels seus murs. Una sèrie d’obres reflexionen d’una manera directa sobre el propi llenguatge, el fet narratiu i els seus límits; d’altres generen sistemes de comunicació perceptiva abstracta que escapa al llenguatge completament o la seva relació amb allò especial i arquitectònic; d’altres continuen jugant amb allò abstracte i el llenguatge, creant sistemes de comunicació en què la presència del cos té un protagonisme especial. Imaginem l’espai expositiu com una pàgina esperant a ser escrita.
Aleshores, les lletres, les paraules, les frases muten, es transformen, es desplacen… i la comunicació succeeix allà, a la mateixa pàgina… però d’una altra manera. Succeeix abans, o després, o en un pla diferent… temptejant altres modes de comunicació i enteniment.

Parlo, sabent que no es tracta d’això és part d’un poema d’Alejandra Pizarnik

Comissari: Juan Canela