Nancy Holt / Dins fora és la primera gran exposició europea que explora el llegat artístic de Nancy Holt a través d’una àmplia selecció d’obres que comprèn des de 1966 fins a 1992.

«Dins i fora» són dues provocacions que tracen una ruta al llarg de les cinc dècades de producció artística. La poesia espacial i visual de Holt convida a reconèixer els sistemes ocults que constitueixen i estructuren les maneres d’estar i de percebre el món.

Nancy Holt (Worcester, Massachusetts, 1938 – Nova York, 2014) va ser una figura central en l’escena artística de Nova York i una pionera de les instal·lacions site-specific i la imatge en moviment. Se la va vincular sovint als moviments del land art i l’art conceptual nord-americà, tot i que la seva obra és menys coneguda que la dels seus col·legues masculins, una situació que aquesta exposició aspira a corregir. Més que cenyir-se a aquestes classificacions de la historiografia de l’art, ella mateixa preferia ser identificada com una «artista de la percepció».

Tot i que va viure a Nova York molts anys, Holt va créixer a Nova Jersey, i tots dos llocs apareixien repetidament en les seves obres. «En retrospectiva, crec que créixer a Nova Jersey va ser meravellós, perquè és una mena de terra de ningú. Estava envoltat de la decadència de la revolució industrial, [i] la primera cultura de l’autopista es va donar allà.» El 1956 Holt va tornar a Massachusetts per estudiar Biologia a la Universitat de Tufts, etapa en què va sorgir el seu interès per les connexions entre la ciència i l’art. A partir del seu tercer any d’universitat va començar a viatjar a Nova York «per veure art i conèixer els artistes». S’hi va mudar el 1960 i hi va desenvolupar llargues i sòlides amistats amb artistes que pertanyien al nucli de l’escena artística novaiorquesa, entre d’altres Carl Andre (nascut el 1935), Eva Hesse (1936-1970), Joan Jonas (nascuda el 1936), Sol LeWitt (1928-2007), Richard Serra (nascut el 1938) i Robert Smithson (1938-1973), amb qui es va casar el 1963.

Al llarg de cinc dècades va fer preguntes sobre com podríem entendre el nostre lloc al món, investigant la percepció, els sistemes i el lloc. Nancy Holt / Dins Fora presenta una important selecció de la seva obra i posa en relleu la diversitat d’una pràctica artística que inclou poesia concreta, peces sonores, land art, intervencions arquitectòniques, llibres d’artista i dibuix. Així mateix, l’exposició també presenta documentació de les seves pràctiques.

Fins al 7 de gener de 2024

En col·laboració amb Bildmuseet de la Universitat d’Umea i la Holt/Smithson Foundation de Santa Fe, Estats Units.
Logo Bildmuseet
Logo Holt/Smithson Foundation