Jo tenia una idea… Volia tornar a explicar la història del cinema no només de manera cronològica, sinó, més aviat, arqueològica, o biològica. Tractar de mostrar com s’han produït moviments, igual que es podria explicar la història, en pintura, de com es va crear la perspectiva (…).

A la tardor de 1978, convidat pel Conservatori d’art cinematogràfic del Quebec, J.L. Godard fa set viatges a Montreal, on intervé dos dies consecutius. Com a bon hereu d’Henri Langlois, respon a la invitació subvertint el dispositiu del curs magistral a partir d’un doble diàleg enfocat a pensar les genealogies i relacions entre les formes cinematogràfiques: de la seva pròpia filmografia amb obres escollides d’altres cineastes el matí, i d’ell amb el públic a les tardes. “Seria una cosa així com el guió d’una hipotètica sèrie de films titulada Introducció a una veritable història del cinema i de la televisió; veritable en el sentit que estaria feta amb imatges i sons en comptes de textos.”

Acabat el cicle, Godard vetlla perquè les seves intervencions siguin editades en un llibre. En resulta el mític volum Introduction à une veritable histoire du cinema -traduït al castellà per Miguel Marías-, punt de partida del que seran les posteriors Histoire(s) du cinéma i pauta del present cicle com a gest d’homenatge al cineasta-programador.

La Història segons Jean-Luc

Primer viatge

À bout de souffle, Le Petit soldat, Fallen Angel i M

Segon viatge

Vivre sa vie, Le Mépris, Nana, Carmen Jones,Txeloviek s Kinoapparatom i Two Weeks in Another Town.

Tercer viatge

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, Une Femme mariée, Faust – Eine deustche Volkssage, Rancho Notorious, Nanook of the North, Francesco, giullare di Dio i Persona.

Quart viatge

Pierrot le fou, Masculin féminin, Rebel Without a Cause, Ugetsu Monogatari,Sous les toits de Paris i La fille de Prague avec un sac très lourd.

Cinquè viatge

Made in USA, La Chinoise, The Postman Always Rings Twice, Bronenosets Potemkin, L’Âge d’or i Mr. Deeds Goes To Town.

Sisè viatge

Week-End, 2 ou 3 choses que je sais d’elle, Dracula, Deutschland im Jahre Null / Germania anno zero, The Birds, Arsenal i La Règle du jeu

Setè viatge

One plus One, Les carabiniers, New York, New York,The Lost Patrol i Roma, città aperta